СЪОБЩЕНИЯ


ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО
“ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ГР. ПЪРВОМАЙ

КАК ДА ОСТАНЕМ ПСИХИЧЕСКИ СИЛНИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?

 

В един или друг момент от живота ние се оказваме изправени пред криза. Кризите могат да бъдат породени от различни обстоятелства и събития. Без значение кои сме, какви сме, колко стабилен усещаме живота си, кризите са неизбежни. Начинът, по който реагираме на тези кризи, обаче, е въпрос на наш личен избор. Да останем силни по време на криза е от ключово значение за преминаването през трудните моменти. Ето някои предложения как да останете психически силни по време на криза:

 

1. Приемете реалността. Например, когато първоначално се сблъскаме с лоша новина, лесно изпадаме в дълги разсъждения за това защо не може или не трябва да се случва на нас. В подобен случай не е моментът да губим жизненоважните си ресурси, тормозейки се с въпроси за справедливостта. Приемаме ситуацията. Това не означава, че сме съгласни със случващото се, а по-скоро, че сме готови да признаем реалността. Само тогава можем да предприемем действия.
2. Не мислим за това, че трябва да сме силни в този момент. Да се опитваме да изградим психическа сила в разгара на криза е като да вдигаме тежести, точно преди да се опитаме да вдигнем тежък кашон. Не е време да се тревожим за изграждането на сила – време е да приложим тази сила, която вече имаме.
3. Търсим подкрепа. Говорим с приятелите си. Търсим помощ от професионалист. Обръщаме се към любимите си хора. Каквото и да правим, трябва да се уверим, че задаваме въпроси, съобщаваме на другите от какво имате нужда и получавате емоционалната подкрепа, която би могла да ни помогне.
4. Грижим се за себе си. Да, понякога е трудно е да се храним и спим нормално в разгара на криза, но е важно да се грижим за тялото си. Да не губим движението си – има много и различни форми в домашни условия. Да не забравяме и за здравословното хранене!
5. Да се запитаме какъв съвет бихме дали на приятел. Понякога кризата изисква да вземаме трудни решения. Проблемът е, че когато сме смазани от силни емоции, тези трудни избори често изглеждат невъзможни, особено когато трябва да ги направим бързо. Запитайте се какъв съвет бихте дали на доверен приятел. Това помага да премахнем емоцията от уравнението, което е от ключово значение за вземането на възможно най-доброто решение.
6. Да намерим време да изпитаме емоциите си. Въпреки че не бихме искали да потиснем емоциите си завинаги, има и моменти, в които се налага да регулирате чувствата си, за да можете да бъдете продуктивни. Например, оставянето на страха да ни владее може да ни попречи да предприемаме действия. Понякога може да се наложи да продължим напред бързо – нямаме време дори да помислим как се чувстваме. Това е ОК, когато сме в остра криза. Но да не забравяме да отделим време по-късно, за да си позволим да изживеете тези болезнени чувства – това е решаваща част от заздравяването на емоционалните рани.
7. Предприемаме малки стъпки. Кризата може да ни накара да се чувстваме смазани от идеята за всички неща, които трябва да променим. Трябва да разбием тези големи задачи на малки стъпки.
8. Правим нещо, което ни помага да запазим чувството си за нормалност. Когато сме в криза, може да чувстваме, че целият свят е наопаки. Правенето на нещо, което ни помага да се чувствате „нормални“, може да ни помогне да останем психически по-силни. Гледаме любимото си шоу, филм, книга… Каквото и да е, търсим частичка от нормалността, с която можем да продължим…
psychology.framar.bg

Проявете своята сила и човещина като не просто спазвате наложените в момента правила, а и обяснявате на тези, които не разбират какво става и защо вие искате да си останете вкъщи. Това е нашата проява на сила и любов! Заедно можем!Ако имате нужда от помощ и подкрепа, не са колебайте!
Ние сме до вас, скъпи родители и ученици!
Екипът на ПГСС „Васил Левски“ гр.Първомай
e-mail:vasillevskipgss@gmail.com